VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA

Mob: +387 63 220 084, +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

18.05.2017.

TRANSCENDENTAL VEDIC PHILOSOPHY -- TRANSCENDETALNA VEDSKA FILOZOFIJA -- ZAŠTO DOLAZI DO SUKOBA S DRUGIMA [PART 1]

 

KOMENTAR: Kao što već znamo iz iskustva, povremeno može da dođe do povećanog nerazumijevanja, pa i do sukoba s drugima -- nekada s nesagledivim posljedicama, usljed različitih karmičkih i drugih  okolnosti, te dodatno prilikom  napetih aspekata na nebu. Neko možda može da osjeća pritisak od drugih, međutim često taj pritisak dolazi unutar nas samih, samo ga treba pravilno prepoznati. Dobro je druge ljude više posmatrati kao nimitta mātram -- instrument u Božjim rukama, koji služi da bi nam bilo ukazano na nešto, dakle na nešto dobro za naše učenje i lekcije koje tek treba da odradimo, a ne kao pravi izvor naših frustracija i problema. Također, druge ljude i njihov odnos prema nama možemo posmatrati i kao ogledalo u kojem prepoznajemo vlastite postupke. Tako, slično posmatrajmo i uticaje planeta – više kao indikatore naše karme, a ne kao stvarni uzrok nekih događanja.

 

Oni, koji su inteligentni i dijelom uspješni  s materijalističke tačke gledišta, mogu pogrešno misliti da veoma dobro poznaju zakone ovog svijeta. Ali, to je velika zabluda.  Tek poslije dugogodišnje sadhane -- duhovne prakse i dugogodišnjeg svakodnevnog proučavanja vedskih spisa pod vodstvom vjerodostojnog duhovnog učitelja, postepeno spoznajemo koliko su zakoni materijalne prirode zapravo sveobuhvatni i brojni, a potom tu su i baš mnogobrojni zakoni duhovnog svijeta, dakle drugog i nevidljivog dijela dvojne stvarnosti, koja nas okružuje.

 

Pored mnogih manje važnih stvari, često nam pobjegnu one koje su od esencijalnog značaja za našu kompletnu egzistenciju, pa i za održavanje normalnih funkcija organizma, kao i za obavljanje svih drugih prioritetnih dužnosti. Jedna od ključnih stvari su odnosi s drugima, a tu i sami igramo poveliku ulogu. Opet kod odnosa jako su važne karmičke predispozicije svakoga ponaosob i trenutna razina svjesnosti. Zbog nerazumijevanja i sukoba s drugima često nastaju određene nepovoljne emocije, koje direktno utiču na zdravlje i naše vitalne funkcije. Dakako, ovom se fenomenu može prići iz različitih uglova posmatranja, te zavisno od vlastitih karmičkih određenja i razina svjesnosti. U nizu stihova u śāstrama je obrađena ova tema. Tako, da je današnji stih samo jedan od mogućih pogleda na ovu tematiku.

 

Generalno, u srcu svakog živog bića postoji i zavist, kao jedna od anarthi [nečistoća srca] i protiv toga se moramo baš svakodnevno boriti.  Između ostaloga, radi toga često dolazi do nesporazuma, sukoba i prekida komunikacija, obično s nesagledivim posljedicama. Zašto je to tako? Zavist je jedna od osobnosti živih bića u ovom materijalnom svijetu, tačnije jedna od 16 anarthi – nečistoća u srcu svakog živog bića. Opet, zavisno od toga kroz kakve kulturne naočale posmatramo svijet oko sebe, možemo naći i različita pojašnjenja ovog fenomena, ali jedan od mogućih odgovora na ovo pitanje možemo prepoznati u današnjem stihu. Dakako, trebamo i dalje tragati za odgovorima shodno vlastitoj razini svjesnosti i drugim specifičnim okolnostima. Osim toga -- sve je personalno.

 

Kako je već rečeno, problematiku interakcija kroz odnose možemo posmatrati vrlo različito i gledano kroz različite kulturne naočale. Treba uzeti u obzir čak i prostor gdje spavamo, te pravac glave i stopala  kod spavanja, kao i stranu tijela na kojoj spavamo, etc. Znajmo  da je skoro svaki položaj dobar izuzev kada je glava na sjeveru, a stopala na jugu, ali to treba još detaljnije razraditi u svakom slučaju ponaosob i tačnije odrediti najpovoljniji lični položaj za spavanje. Primjera radi, spavanje s glavom na sjeveru i stopalima na jugu donosi bolest i skraćuje život; neko će reći donosi smrt.  Opet, ako imamo dobro mjesto za spavanje, zdrav i okrepljujući  san, te svakodnevno upražnjavamo reguliranu vegetarijansku  ishranu, postoji realna vjerovatnoća da će to povoljno i smirujuće uticati na sve naše odnose i obratno. Hrana u tamasu i ona zabranjena za ishranu civiliziranih pripadnika ljudske rase, kao što su leševi ubijenih životinja, riba, ptica, njihovih mladih i jaja, te ona isuviše začinjena, kao i različite intoksikacije – konzumiranje droga, alkohola, duhana, vještačkih stimulansa, etc., potpuno je sigurno utiču na enormno uvećanje agresivnog ponašanja, pogotovo kod osoba koje imaju i karmički ugrađenu povećanu agresivnost.

 

S druge strane ne bi trebali dozvoliti da nepovoljne emocije, koje se javljaju kroz interakcije u odnosima s drugima, previše inficiraju naše umove i da nam to postane sve u svemu, kao što bi se reklo, dakle da postanu glavna preokupacija u toku dana. Produktivnije je posvetiti se mantranju, različitim sevama, te specijalno prenošenju ovog transcendentalnog znanja drugima. U Śrīmad Bhāgavatamu 11.29.21 Purport je rečeno:

 

Čak i beznačajne aktivnosti, kada se ponude Svevišnjem Gospodinu bez ličnih želja, mogu da uzdignu do savršenstva duhovnog života.

 

STIH 2.1.2

 

śrotavyādīni rājendra   nṛṇāḿ santi sahasraśaḥ

apaśyatām ātma-tattvaḿ   gṛheṣu gṛha-medhinām

 

SYNONYMS: śrotavya-ādīni — subject matters for hearing; rājendra — O Emperor; nṛṇām — of human society; santi — there are; sahasraśaḥ — hundreds and thousands; apaśyatām — of the blind; ātma-tattvam — knowledge of self, the ultimate truth; gṛheṣu — at home; gṛha-medhinām — of persons too materially engrossed.

 

O kralju, oni koji su materijalno zaokupljeni, lišeni znanja o konačnoj istini, imaju mnogo tema za slušanje o ljudskom društvu.

 

SMISAO: U objavljenim svetim spisima postoje dva naziva za domaćinski život. Jedan je gṛhastha, a drugi gṛhamedhī. Gṛhasthe su oni koji žive zajedno sa ženom i djecom, ali vode transcendentalni način života da bi spoznali konačnu istinu. Međutim, gṛhamedhīyi su oni koji žive za dobrobit članova uže ili šire porodice, pa zbog toga zavide drugima. Riječ medhī označava zavist prema drugima. Pošto su gṛhamedhīyi jedino zaokupljeni porodičnim poslovima, svakako da zavide jedni drugima. Uslijed toga jedan gṛhamedhī nije u dobrim odnosima s drugim, a u širem smislu, jedna zajednica, društvo ili narod nije u dobrim odnosima s drugom stranom, koja isto tako ima sebične pobude. U dobu Kali svaki domaćin porodice zavidi jedan drugom, jer su lišeni znanja o konačnoj istini. Imaju mnogo tema za slušanje — političke, naučne, društvene, ekonomske itd., ali uslijed nedovoljnog znanja, ostavljaju na stranu pitanja o krajnjim životnim nevoljama i bijedama, naime, pitanja o nedaćama uslijed rođenja, smrti, starosti i bolesti. Ljudski život je zapravo i namijenjen za pronalaženje krajnjeg rješenja rođenja, smrti, starosti i bolesti, a!i gṛhamedhīyi  pod uticajem materijalne prirode zaboravljaju sve o samospoznaji. Konačno rješenje životnih problema je povratak Kṛṣṇi kao što je navedeno u Bhagavad-gīti 8.16, na taj način se otklanjaju nevolje i bijede materijalnog života — rođenje, smrt, starost i bolest.

 

Proces vraćanja Kṛṣṇi je slušanje o Vrhovnom Gospodinu i Njegovom imenu, obliku, osobinama, zabavama, onom što Ga okružuje -- parafernalijom i raznolikostima. Priglupi ljudi to ne znaju i žele da čuju o imenu, obliku, itd., svega onoga što je prolazno i ne znaju kako da upotrebe ovu težnju za slušanjem za krajnje dobro. Pošto su zavedeni na pogrešan put, pišu i neistinite knjige o imenu, obliku, odlikama, itd. Apsolutne Istine. Dakle, ne treba da postanemo gṛhamedhīyi   i živimo samo da bismo zavidili drugima; potrebno je da postanemo pravi domaćini porodice onako kako nalažu sveti spisi.

 

Canto 2: The Cosmic Manifestation         Chapter 1: The First Step in God Realization

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 2.1.2

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.His Divine Grace A. C. His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Krishna Consciousness

 

RATHA YĀTRĀ RAJAPUR MANDIR -- ŚRĪ DHĀM MĀYĀPUR WEST BENGAL INDIA – 6 JULY 2016
VEDSKI  KOSMOS -- VEDSKA  KULTURA
<< 05/2017 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free counters

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
125410

Powered by Blogger.ba