VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA

Mob: +387 63 220 084, +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

21.06.2017.

THE MOVEMENTS OF THE SUN [SŪRYA NĀRĀYAṆA] -- KRETANJE SUNCA [SŪRYA NĀRĀYAṆA] [PART 1]

 

 

DAKṢIṆĀYANA – JUŽNA PUTANJA SUNCA

UTTARĀYAṆA – SJEVERNA PUTANJA SUNCA

 

KOMENTAR: U vedskim kosmološkim i astrološkim spisima, kao i u brojnim radovima poznatih klasika Jyotiṣa, možemo naći da se pominju Dakṣiṇāyana -- južna putanja Sunca  i Uttarāyaṇa -- sjeverna putanja Sunca [Sūrya Nārāyaṇa]. Sve što je vezano za dublje poznavanje Sunca, pa tako i  brojne reference oko putanja Sunca je preporučljivo detaljno poznavati, ukoliko se mislimo baviti vedskom kosmologijom i astrologijom, te i nekim komplementarnim disciplinama.

 

Ako smo više praktičar nego teoretičar, odmah ćemo postaviti i pitanje -- kako se to može praktično upotrebiti? Primjera radi, nije svejedno u koje godišnje doba i u kom trenutku neko napušta tijelo u ovom životu – za vrijeme koje putanje Sunca, jer od toga, te od razine nečije svjesnosti u trenutku napuštanja fizičkog tijela, direktno zavisi i buduća destinacija. Ima još i više karmičkih faktora od značaja. Dakle, da li će neka osoba otići na više planetarne sisteme, ili možda čak i u duhovni svijet, ili ponovo na srednji planetarni sistem i planetu Zemlju, ili na niže planetarne sisteme, ili pak u ekstremnim, ali nerijetkim slučajevima i na duži boravak na sisteme paklenih planeta. Postoji 28 sistema paklenih planeta -- Nāraka-loka, ili 28 krugova pakla. Ovo jako dobro  poznaju i mnogobrojni yogīyi, koji se treniraju tokom života da ispuste životni zrak iz tijela tačno u određenom godišnjem dobu i trenutku vremena, u pećinama Himalaya i na drugim mjestima pogodnim za meditaciju.

 

SUNCE NIJE NEPOKRETNO

 

Nasuprot uvriježenom pogrešnom mišljenju na zapadu i istoku, Sunce nije nepokretno i oko njega se ne okreće Zemlja i čitav sistem planeta. Upravo je suprotno. Sve mnogobrojne planete i zvijezde u našem univerzumu se okreću oko Dhruva-loke, ili Zvijezde Sjevernjače [Pole Star], vezane astralnim čvorovima nebeskog vjetra zvanog Pravaha. Pošto se planeta Zemlja nalazi direktno ispod Dhruva-loke na sedmoj razini [po vertikali ima ukupno 14 planetarnih sistema], a Sunce mora da putuje gore i dole, lijevo i desno, te da osvjetljava čitav univerzum i daje mu toliko potrebnu toplotu po naredbi Svevišnjeg Gospodina – to praktički znači da Sunce kruži i oko naše planete, kao i oko drugih mnogobrojnih planeta i planetarnih sistema. Nema svaki planetarni sistem [galaksija] po jedno Sunce. Sunce je samo jedno za svaki univerzum.

 

Kako je Sunce [Sūrya Nārāyaṇa] izuzetno važno za život u univerzumu, neke stvari, koje su već prije objavljivane će biti dijelom ponovljene, a neke su nove, kao i neki od budućih komentara predhodnih vaiṣṇavskih ācārya – inače velikih poznavalaca strukture sveukupne Božje kreacije. Sveukupnu Božju kreaciju sačinjavaju duhovni svjet -- vrhovna Goloka Vṛndāvana planeta i bezbrojne Vaikuntha planete, te i mnogobrojni materijalni univerzumi. Kod izučavanja strukture univerzuma i brojnih kontraverzi, koje ono nosi sa sobom, postoji niz nezaobilaznih tema za sve ozbiljnije tragaoce. Ono što se uobičajeno uči u svjetovnim školama i na univerzitetima, izuzev časnih i rijetkih izuzetaka, je sasvim nedostatno i najčešće u osnovi skroz pogrešno znanje, tako da je neophodno prići proučavanju razotkrivenih vedskih spisa. Sasvim je sigurno, ako ozbiljno prionemo izučavanju ovakvih sofisticiranih tema, dobićemo sasvim nove uvide u duhovnu stvarnost, koja nas okružuje, a time i u ono što je za nas u vidljivom dijelu spektra – kao dijela naše dvojne stvarnosti.

 

Također, za sve napredne duše, koje žele da se dublje upute u sofisticiranu vedsku kosmologiju, koja je  sastavni dio i vedske astrologije, ovakve teme su od esencijalnog značaja za pravilno razumijevanje strukture našeg univerzuma.

 

Nekih proteklih godina, prema izještajima poznatih svjetskih astronomskih opservatorija, imali smo i nešto pojačane aktivnosti Sunca – Sunčeve korone, što se dešava u određenim vremenskim ciklusima od po 11 godina i prema dosadašnjim iskustvima, sasvim je sigurno da ostavlja i određeni trag u životima svih nas, kao i na planu nekih globalnih dešavanja.  Aktivnosti na Suncu se mogu dijelom upotrebiti i za predikcije – dakle za predviđanje nekih globalnih događanja, ali i za planiranje aktivnosti svakog od nas pojedinačno.

 

Temeljni princip vedske kosmologije predstavlja postojanje dvojne stvarnosti – materijalne i nematerijalne. Iako znanje o nematerijalnom području, obično ostaje izvan uobičajenog opažanja – vedsko znanje o materijalnom kosmosu, mnogi su istaknuti zapadni mislioci prepoznali kao iznimno.

 

U proučavanju svakog znanja treba ići step by step – dakle korak po korak, iako smo mi često nestrpljivi da saznamo što je više moguće, jer je to u ljudskoj prirodi. Naime, nekada nemamo potrebne karmičke kvalifikacije da možemo spoznati čak i ono što je materijalno i vidljivo, a pogotovo ne ono što pripada nematerijalnoj prirodi i što je često skoro neuhvatljivo, jer je nevidljivo.

 

KRETANJE SUNCA [SŪRYA NĀRĀYAṆA] PREMA ŚRĪMAD BHĀGAVATAMU

 

Dvadeset Prvo Poglavlje, Petog Pjevanja Śrīmad Bhāgavatama opisuje kretanje Sunca. Sunce nije nepokretno, kreće se kao i ostale planete. Kretanje Sunca određuje dužinu dana i noći. Kada Sunce putuje sjeverno od ekvatora, kreće se veoma sporo tokom dana i veoma  brzo tokom noći. Tako povećava dužinu dana i smanjuje dužinu noći. Kada putuje južno od ekvatora, dešava se upravo suprotno – smanjuje dužinu dana, a povećava dužinu noći. Kada uđe u Karkaṭa-rāśi [Cancer – znak Raka] i putuje do Siḿha-rāśi [Leo – znak Lava] i tako kasnije dolazi i prolazi kroz Dhanuḥ-rāśi [Sagittarius – znak Strijelca] -- njegova putanja se naziva Dakṣiṇāyana -- južna putanja, a kada uđe u Makara-rāśi [Capricorn – znak Jarca] i poslije putuje kroz Kumbha-rāśi [Aquarius – znak Vodolije] i tako na kraju prolazi kroz Mithuna-rāśi [Gemini – znak Blizanaca] -- njegova putanja se naziva Uttarāyaṇa -- sjeverna putanja. Kada se nalazi u Meṣa-rāśi [Aries – znaku Ovna],  Tulā-rāśi [Libra – znaku Vage] -- dužina dana i noći je jednaka.

 

Na nebeskoj planini Mānasottari se nalaze prebivališta četiri poluboga. Istočno od planine Sumeru je Devadhānī -- u kome živi kralj raja Indra, a južno Saḿyamanī -- prebivalište Yamarāje -- upravitelja smrti. Zapadno od Sumeru je Nimlocani, prebivalište Varuṇe poluboga koji upravlja vodom, a sjeverno Vibhāvarī -- u kome živi polubog Mjeseca, Candradev.

 

Izlazak Sunca, podne, zalazak Sunca i ponoć se odvijaju na ovim mjestima uslijed kretanja Sunca. Dijametralno suprotno od mjesta na kome izlazi i postaje vidljivo ljudskim očima, Sunce će zaći i nestati sa pogleda. Slično tome, ljudi koji žive dijametralno suprotno  od tačke u kojoj je podne, doživjeće ponoć. Sunce izlazi i zalazi zajedno sa svim ostalim planetama, predvođenim Mjesecom [Candrom] i ostalim svjetlećim nebeskim tijelima.

      

Čitav točak vremena ili kāla-cakra je učvršćen na točku kočije boga Sunca. Ovaj točak je poznat kao Samvatsara. Sedam nebeskih konja koji vuku Sunčevu kočiju su poznati kao Gāyatrī, Bṛhatī, Uṣṇik, Jagatī, Triṣṭup, Anuṣṭup and Pańkti. Polubog poznat kao Arunadeva ih stavlja u jaram širok 900.000 yojana.. Kočija prenosi Ādityadeva – Sūryadeva [Sūrya Nārāyaṇa],  boga Sunca. Šezdest hiljada mudraca poznatih kao Vālikhilye uvijek stoje pred bogom Sunca i upućuju mu molitve. Četrnaest grupa Gandharvi, Apsarā i ostalih polubogova, podijeljenih u sedam manjih grupa, svakog mjeseca obrednim djelatnostima kroz boga Sunca obožavaju Nad-dušu, prema različitim imenima. Tako bog Sunca putuje univerzumom po orbiti dugačkoj  95 100 000 yojana  ili 760 800 000 milja – stalnom brzinom od 16 004 milje u svakom trenutku.

 

KOMENTAR:  Za tekstove ovakve vrste treba dosta energija i vremena, jer uvijek ima i nekih uporednih istraživanja, tako da je jako dobro da ih opet nekada pročitamo i detaljno proučimo, te pokušamo prenijeti i drugim dobronamjernim osobama. Preporučeni i opunomoćeni proces sticanja znanja u Kali-yugi je – slušanje od autoriteta, duhovnih učitelja, uz dublje proučavanje s razumijevanjem i dalje prenošenje ovog sofisticiranog vedskog znanja. To je ujedno i adekvatana odbrana od mnogobrojnih umnih špekulatora i agenata māye – iluzije ili onoga što nije, te i namjerno pogrešnih subliminilanih poruka, koju nam pokušavaju servirati neki preko sadržaja tv programa, filmske industrije i društvenih mreža na internetu.

 

NEKE OD POENTI DANAŠNJEG POSTA  

 

Ovaj naš bezgranični univerzum [iako jedan od manjih, te iako su sva mjesta u materijalnom svijetu privremena i prolazna] je divno uređen i opremljen, gdje trebamo svi da živimo, dijeleći podjednako sva njegova bogatstva. Ne bi trebalo da postoje oni izuzetno bogati i oni koji često nemaju ni šta da jedu ili da obuku. Protiv takvih razlika, čovječanstvo i svako ljudsko društvo u svakoj zemlji, tek treba da se izbori.

 

Svevišnji Gospodin Kṛṣṇa nam je dao jedan divan, ali prolazan svijet – samo ga neki pali vođe ljudskih društava u svijetu, koji imaju demonski mentalitet, čine punim tjeskobe, stalne borbe i frustracija.

 

Čisto neki tehnički aspekti obimnog astrološkog znanja ne treba da nam budu – sve u svemu – već da nam posluže kao svojevrsne stepenice u našem kompletnijem poimanju svijeta oko nas, našeg odnosa sa Svevišnjim Gospodinom, naše misije u ovom životu i odnosa sa drugim živim bićima.

 

Protiv vlastitog, kao i neznanja drugih osoba trebamo se neprekidno angažirati i boriti svim svojim snagama i raspoloživim sredstvima. To je neprekidna i teška borba, ali čim postignemo da i drugim ljudima oko nas bude bolje – automatski biva bolje i nama samima.

 

Autorizirani i opunomoćeni proces sticanja znanja u Kali-yugi je kada ga preuzimamo iz svetih vedskih spisa, kao što su: Bhagavad-Gītā As It Is, Śrīmad-Bhāgavatam [Bhāgavata Purāṇa] i druge Purāṇe, te Upaniṣade, etc., preko opunomoćenih duhovnih učitelja – Gurua u vjerodostojnom učeničkom naslijeđu, Guru-Pramapara sistemu.

 

Dakle, vedsko znanje je silazno i preuzima se deduktivnim putem. Tako i sam prefiks Upa [od Upaniṣada] označava da to znanje moramo primiti silaznim putem, preko gurua.


Inače, znanje koje se prenosi na druge načine, putem nekvalificiranih osoba nije nikakvo znanje, već predstavlja samo dodatno nepotrebno uznemirenje u društvu.

 

Kako već znamo, u današnjem dobu je mnogo samoproglašenih učitelja i tobožnjih gurua, ustvari više nekih kao biznis-gurua, specijalno na internetu. Moramo posjedovati moć pozitivne diskriminacije, pa znati razlikovati takve osobe od onih, koji su zaista kvalificirani i koji žive život koji i propovijedaju. Ovim drugim se zatim trebamo i obratiti, te ih ponizno služiti i propitkivati se da bi zadobili njihove blagoslove i milost. Samo postavljanje pitanja, bez služenja naprednih samospoznatih osoba, neće dati adekvatne rezultate.

 

POJAŠNJENJE SLIKE U NASLOVU I U GALERIJI: Objavljene slike predstavljaju animaciju izgleda središnjeg dijela našeg univerzuma i približavaju nam povezanost nebeskih tijela pojedinačno i grupno u planetarnim sistemima [galaksijama] za zvijezdu Sjevernjaču [Dhruva-loku ili Pole Star]. Kretanje svakog pojedinog nebeskog tijela nije baš tako jednostavno. Postoji i rotacija oko vlastite osi, zatim rotacija u okviru određene grupe nebeskih tijela – planeta i na kraju sve skupa oko Dhruva-loke.  

 

Ova odlična animacija, kao i još neke koje povremeno budu objavljene prema odobrenju autora, je iz opsežnih istraživanja strukture univerzuma H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja i njegovog tima. H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja je autor više knjiga, te nekoliko videa pod nazivom “Vedic Cosmos” s temama iz vedske kosmologije.

 

Canto 5: The Creative Impetus  Chapter 21: The Movements of the Sun

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 5.21 Summary

 

Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness,

 

Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo. Image: Vedic Cosmos -- H.H. Danavir Goswāmī Mahārāja’s video. Sona Gaurāńga Dās's photo.
VEDSKI  KOSMOS -- VEDSKA  KULTURA
<< 06/2017 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free counters

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
125410

Powered by Blogger.ba